Oberża Zakapior - Polańczyk

W samym sercu Bieszczadów, w centrum uzdrowiska Polańczyk (zobacz więcej) usytuowanego nad brzegiem Jeziora Solińskiego, znajduje się oberża Zakapior. 1 maja 2008 r. otwarcia dokonał jej właściciel Pan Adam Radwański, pasjonat Bieszczadzkiej kultury. Obok tradycyjnych dań domowych goście znajdują w oberży oryginalne potrawy dawnych mieszkańców tych ziem. Posiłki sporządzane są według oryginalnych przepisów łemkowsko-bojkowskich. Do wyrobu potraw wykorzystywane są naturalne składniki zbierane z bieszczadzkich łąk i lasów takie jak pokrzywa, liście chrzanu czy czosnek niedźwiedzi. Oberża Zakapior jako jedna z pierwszych została włączona do szlaku kulinarnego „Podkarpackie smaki”. Posiada również certyfikat GoToCarpathia. Lokal czynny jest przez cały rok i dysponuje 80 miejscami w okresie zimowym i 140 miejscami w okresie letnim. Oberża prowadzi aktywną działalność kulturalną organizując spotkania i występy interesujących ludzi Bieszczadów.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.

Dowiedz się więcej